Rólam


Jelenleg egyetemista vagyok. Nagyon szeretek sütni-főzni, ha egy kicsit több időm van, mindig igyekszek valami újat kipróbálni (és a következő sorok mennyisége alapján kicsit grafomán is vagyok). Szeretek különböző receptek után kutatni, vagy olykor-olykor elővenni egyet anyukám süteményes füzetéből és a saját ötleteimmel variálni. Általában egy halom ötletem van, és jó sok már eltervezett étel vár a sorára, de aztán mindig találok valamit, ami hirtelen felülírja ezeket.

2013 elején tudtam meg, hogy PCOS-em és inzulinrezisztenciám van, ekkor jött be az életembe a diéta, ami köré ez az oldal is szerveződött. Eleinte nem volt könnyű összeállítani az étrendemet, segítséget senkitől nem kaptam és a környezetemmel is gyakran összekülönböztem miatta. Emellett nagyon sokat fogytam, pedig nem volt rá szükség.
Szép lassan rábukkantam olyan oldalakra, ahol nagyon hasznos segítséget kaphatok, rengeteg információt, ötletet találhatok. Megtanultam, hogy mit szabad és mit nem, milyen hozzávalókat részesítsek előnyben. Néhány konyhai technikán is változtattam és megtanultam, hogy mit mivel helyettesítsek így egyre több ételt tudok a saját igényeimhez alakítani.
Nagyon sok dolognak utánaolvastam, így nem csak azt tudom, hogy ez a diéta szükséges, hanem azt is, hogy hasznos és miben az. Jó érzés úgy elkészíteni és elfogyasztani valamit, hogy tisztában vagyok vele, milyen hatással van a szervezetemre.
Persze nagyon sok mindenre kell odafigyelni, az is rengeteg időbe és utánajárásba telt, mire kitapasztaltam, hogy mit hol tudok beszerezni. Van olyan dolog, amiért az egyetemi időszakban a város másik végébe kell elmenni, de otthon egy másik városba. Azonban ez is napi rutinná válhat, így már egyáltalán nem teher, csak az első időszakban nem szabad feladni.
Korábban soha nem tudtam válaszolni arra a kérdésre, hogy mi a hobbim, de mostanra már igen: a sütés és a főzés. Amikor életmódot kellett váltanom, rájöttem, hogy sokkal több lehetőség rejlik benne, mint gondoltam. Nem álltam meg néhány új recept után, mert folyton jobbnál-jobbakra bukkanok, amik mellett nem tudok csak úgy elmenni.
Nekem is vannak olyan időszakaim, amikor nincs kedvem semmihez, vagy időm sincs. Ilyen esetekre vannak jól bevált fogásaim, de gyakran hagyok a fagyóban néhány adag előre elkészített húsételt, ami kiolvasztva olyan, mintha friss lenne. Viszont, ha elkap a gépszíj, legszívesebben annyit főznék, hogy megenni sem tudnám. Mindig fontos, hogy változatos és finom ételeket tegyek az asztalra, általában ritkán készítem el ugyanazt.

Még mindig nem gondolom, hogy mindent jól csinálok és nem is fogom, de nagyon büszke vagyok magamra, amiért egyre magabiztosabban kezelem a régi-új étrendemet. Nehézség helyett már kalandként tekintek rá.
Ezelőtt is volt egy blogom, a Sütiblog, nagyon sajnáltam, amikor abba kellett hagynom. Édesszájú lévén nem tudtam sokáig süti nélkül meglenni, ezért rövid idő után ezeket is elkezdtem beilleszteni az új "rendszerbe". Persze a bálványozott, csupa csoki Sacher-torta igencsak odavág a diétának, rengeteg más dolgot viszont megengedhetek magamnak, csak jól át kell variálni a hagyományos recepteket, ami egyre könnyebben megy.
Ezután már a blogról sem tudtam tovább lemondani, és ráadásul ezt már nem csak kedvtelésből csinálom. Remélem, hogy másoknak is segíthetek vele, ezért itt már ételekről is írok. Tudom, hogy sokan járnak abban a cipőben, amiben én is jártam, és sokan éppen azért nem változtatnak az életmódjukon, mert borzalmasan nehéznek tűnik, ösztönzést pedig nem kapnak. Én sem árulok zsákbamacskát, először tényleg az. De fenekestől fel kell forgatnunk az életünket, mert a "majd holnaptól" hozzáállás nem vezet sehova, és egy kis idő múlva rá fogunk jönni, hogy mennyire megérte.
Mivel nem vagyok szakértő nem nagyon fűzök okosságokat a bejegyzéseimhez, de szeretném mindenkinek megmutatni, hogy így is lehet. Csak saját képeket használok, viszont sajnos a fényképezésnek sem vagyok nagy mestere: az életben minden sokkal jobban néz ki, mint a fotóimon.
Remélem sokan idetévednek majd és találnak maguknak hasznos ötleteket, esetleg ki is próbálnak néhányat. Nekem tényleg nagyon fontos a főzés és, hogy amennyire csak tudom,  jól csináljam: amit elkészítek, az finom és egészséges is legyen. Ezért minden véleménynek, hozzászólásnak örülök, a kritikát is szívesen fogadom.

Jó böngészést és főzőcskézést!

Reni


Elérhetőség:
e-mail: igyislehet.blog@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...