2016. szeptember 26., hétfő

Churros csokoládéöntettel



Egy időben mindenhol a churros jött szembe velem az interneten. Bevallom tetszett az ötlet, de nagyon macerásnak gondoltam az olajban sütés és amiatt, hogy számolhatok a kis rudacskákkal, meg az öntettel is, mert általában arra törekszem, hogy az étkezéseim minél kevésbé hasonlítsanak egy matekórához. Végül a számolás (nagy meglepetésemre) egyáltalán nem okozott nehézséget, annál inkább a habzsák használatának saját kútfőből való hirtelen kitalálása.
Ha nem lett volna az a kis malőröm a habzsákkal és nagyobb kinyomófejet is találtam volna hozzá, hogy ne ilyen soványka churrosokat készítsek, best of édességnek mondanám.

Hozzávalók:

A churroshoz:
  • 120 g margarin
  • 1/2 tk só
  • 70 g tk búzaliszt
  • 50 g őrölt zabpehely
  • 30 g búza finomliszt
  • 2 tojás
  • 250 ml víz
  • étolaj a sütéshez
  • fahéjas xilit a forgatáshoz (nálam 52 g - 31,2 g CH)
Az öntethez:
  • 400 ml tejszín
  • 100 g 70 %-os étcsokoládé (34 g CH)
  • 2-3 tk négyszeres erejű cukorhelyettesítő
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet só
  • 10 g vaníliás pudingpor (8,5 g CH)
  • 8 g cukrozatlan kakaópor (0,88 g CH)

A churroshoz egy kis fazékban felforraljuk a margarint, a vizet és a sót. Beleöntjük a lisztet és fakanállal lendületesen kavarjuk, amíg össze nem áll és el nem válik az edény falától. Levesszük a tűzről és kicsit átforgatjuk. Kb. két percig hűlni hagyjuk, majd egyesével belekeverjük a tojásokat.
Habzsákba töltjük és forró olajba kb. 10 cm-es csíkokat nyomunk a masszából és aranybarnára sütjük. (Én egy 9 mm-es fejet használtam, ez volt itthon a legvastagabb.)
Papírtörlőre szedjük, majd még melegen fahéjas xilitbe forgatjuk a rudakat.

Az öntethez kb. 100 ml tejszínben csomómentesre keverjük a pudingport. A többi tejszínt melegíteni kezdjük és kockára tördelve belerakjuk a csokoládét is, hogy felolvadjon benne. Hozzáadjuk az édesítőt, a kakaót, a fahéjat és a sót, majd amikor a csokoládé már felolvadt, és teljesen homogén az egész, a pudingporral besűrítjük.

Még melegen a legfinomabb, de hidegen is nyugodtan fogyaszthatjuk.


Összesen 417 g churrosom lett, így a szénhidráttartalma kb. 30,04 g / 100 g.
Az öntet összesen 460 ml lett, így az kb. 9,24 g / 100 g CH tartalmú.

Forrás: zeakonyhaban.blog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...