2016. június 2., csütörtök

Vaníliás cukor és vanília kivonat házilagNem volt még bejegyzés, amire ennyire készültem volna, mint erre. Amióta először vettem vaníliarudat (a túró rudihoz) nagyon megszerettem az igazi vanília ízét és illatát. A bolti aromák és vaníliás cukrok a nyomába sem érhetnek, és már régóta érzek a legtöbben valamilyen mellékízt, egy időben pedig a kedvencemet nem találtam egyik boltban sem. A vanília héját sosem dobtam ki, mindig beletettem a xilitembe, mert azt olvastam, hogy úgy lehet házi vaníliás cukrot csinálni, de úgy csak vanília illatú lett a xilitem, vanília ízt nem igazán éreztem.
Ezért alaposabban utánanéztem, hogy lehet házilag vanília kivonatot készíteni, és mivel egyáltalán nem bonyolult, el is készítettem a saját változataimat. Nekem a kivonat kicsit jobban tetszik, mint a xilit, bár lehet, hogy azért, mert az utóbbi időben inkább másmilyen édesítőt használtam.
Karácsonyi gasztroajándéknak szerintem zseniális lehet mindkét megoldás, csak jó előre csináljuk meg, hogy "összeérjen", és aki kapja, rögtön fel tudja használni.
Arról sehol sem találtam információt, hogy meddig használhatóak, de nem hiszem, hogy a xilit, vagy az alkohol valamelyike megromlana. Aki pedig gyakran sütöget, annál biztosan elfogy majd.


Vaníliás cukorEz a változat sokkal jobb, mint a xilites üvegbe belepottyantott kikapart belsejű vanília rudas megoldás, bátran használjuk sütemények ízesítésére, bár szerintem kicsit több kell belőle, mint a hagyományos bolti vaníliás cukorból.


Hozzávalók:

 • 1 db vaníliarúd
 • 300 g xilit

A vanília rudat kb. 3 cm-es darabokra vágtam, és a xilittel együtt kis adagokban kávédarálóban ledaráltam.
Jól záró csatos üvegbe tettem és az első használat előtt két hétig pihentettem, hogy a xilit átvegye a vanília aromáját. Mondani sem kell, isteni az illata.Vanília kivonat


 

A neten legolcsóbban kb. 30 Ft/ml áron találtam vanília kivonatot, az enyém pedig nagyjából 13 Ft/ml összegre jött ki, szóval ezzel mondhatjuk, hogy egész jó üzletet csináltam. Egyébként pedig amíg nem néztem meg, nem gondoltam volna, hogy a boltiban van karamell és több fajta cukor.
Eddig még csak madártejbe használtam egyszer, de nagyon tetszett. :)


Hozzávalók:
 • 250 ml vodka
 • 4 db vaníliarúd

A vanília rudakat félbe vágtam és egy üvegbe tettem. Felöntöttem őket annyi vodkával, amennyi belefért az üvegbe és lezártam. Az alkohol már kis idő után kezdett elszíneződni, de kb. két hónapig pihentettem, mire az utolsó fotó is elkészült róla. Közben időnként, amikor eszembe jutott felráztam. A vodka szépen besötétült és átvette a vanília aromáját, az illata is egész kellemes lett.

*A fotón azért van csak 3 vanília rúd, mert először annyit tettem bele, de aztán úgy ítéltem meg, hogy jobb lesz, ha egy negyediket is hozzáadok.

Elkészítés után rögtön - egy órával később - egy nappal később - egy héttel később - két hónap múlva

Remélem ti is kipróbáljátok!

3 megjegyzés:

 1. Nagyon jók! Az én szakácskönyvemben is van ez a vanília aroma recept, és ott "feneketlennek" nevezi, mert ahogy használod a folyadékot, úgy önthetsz hozzá újabb vodkát. :) Próbáld ki!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Már én is olvastam, hogy folyamatosan lehet pótolni a vodkát, de akkor idővel nem fog csökkenni az ereje? Te már kipróbáltad úgy, hogy folyamatosan pótolod?

   Törlés
  2. Nem probaltam meg, de ugy emlekszem, hogy azt irta, hogy ugy erezzuk, gynegulne, akkor tegyunk be eegy uj vaniliarudat, az majd kicsit felturbozza. :)

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...