2015. szeptember 20., vasárnap

Fügés-mozzarellás-bacon-ös pizza




Ezt a pizzát már legalább másfél éve meg akarom sütni, amióta először találkoztam vele és el sem hiszem, hogy most sikerült. Milyen lehet a füge a pizzán? Mozzarellával, sonkával? Egyszerűen mesés! Annyira, hogy mindenkinek ki kell próbálnia egyszer, aki picit is szereti ezt a három hozzávalót!

Hozzávalók egy 30 cm-es pizzához:

A tésztához:
  • 175 g tk. búzaliszt (106,92 g CH)
  • 75 g félfehér kenyérliszt (53,25 g CH)
  • 5 g búzasikér
  • 1 tk só
  • 12 g friss élesztő
  • 145 ml meleg víz
  • 2 tk olíva olaj
A feltéthez:
  • kb. 50-60 ml házilag eltett paradicsomlé
  • 200 g mozzarella sajt
  • 6 szelet bacon - az eredeti receptben 8 szelet prosciutto
  • 6 kisebb füge negyedelve (234 g - 30,42 g CH)
  • bors
  • 2 tk olíva olaj
  • 1 csokor friss bazsalikom - elhagyható

A tésztához a liszteket és a sikért elkeverjük a sóval. Hozzáadjuk az olíva olajat, a víz kétharmadát és rámorzsoljuk az élesztőt. Az ujjainkkal, mintha egy robotgép feje lenne, lassan keverni kezdjük. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy jól gyúrható legyen, majd dagasszuk kb. 10 percig, hogy ruganyos tésztát kapjunk, ami már egyáltalán nem ragad a kezünkhöz és a tálhoz sem. Vékonyan olajozzuk, vagy lisztezzük ki a tálat és kelesszük benne letakarva kb. fél óráig.
Ezután nyújtsuk 30 cm nagyságúra, így éppen elfér egy kipapírozott gáztepsin. Fektessük rá, szurkáljuk meg villával és pakoljuk meg a feltéttel. Először kenjük meg a paradicsommal. Használhatunk házi, vagy bolti paradicsomlevet és sűrítményt is, a bolti picit ízesebb. Szórjuk meg - a bacon miatt - éppen csak egy pici csipet sóval és kevés borssal. A szeletelt bacont nagyobb kockákra vágva fektessük rá, majd jöhet a mozzarella szintén nagyobb kockákban, végül pedig a füge fele.
Locsoljuk meg 2 tk olíva olajjal és 220 fokos sütőben süssük kb. 15 percig, amíg a tészta átsül és jól rápirul a sajt. (Ha valaki fehér lisztből készíti, akkor egy kicsit a tészta széle is megpirul.)
Az elkészült pizzára tálalás előtt halmozzuk rá a füge másik felét - így majd kellemes kontrasztot alkot egymással a sült és a nyers gyümölcs -, és ha van otthon, szórjuk meg egy csokor friss bazsalikomlevéllel is. Most nagyon sajnálom, hogy nekünk nincs, de így is mennyei. :)



Az így elkészített pizza összesen 190,59 g CH-t tartalmaz. Ha négy részre osztjuk, egy személyre 47,65 g CH jut.

Egy kellemes ebéd, ami még egy ici-pici kiegészítésre szorul. A tészta elég vastag (meg is lepődtem rajta), én tökéletesen jól laktam vele, de ha valaki kevesli, kipróbálhatja ezt a feltétet egy túró alapú pizzán is.

Forrás: bbc.co.uk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...