2015. június 11., csütörtök

Knäckebröd - svéd ropogós rozsos kenyér





Már régen megakadt a szemem a svéd ropogós kenyéren. Több blogon is láttam, de valahogy egyik se tetszett igazán, és ahogy az lenni szokott, elkezdtem kutatni az "igazi" után. Persze az eredetit szinte semmiből nem lehet megtalálni, de nagyon szimpatikus volt, hogy mindenhol egyöntetűen azt olvastam, fontos, hogy teljes kiőrlésű legyen. Talán a leghagyományosabb formájú lehet az a változat, egy tányér méretű korong, lyukkal a közepén, de van egészen pici, mint az enyém, és téglalap alakú is. Van, aki mintázós nyújtófával megy át rajta, van, aki hústűvel, vagy villával szurkálja meg. Nem csak a belsejébe, de a tetejébe is kerülhetnek különféle magvak, zabpehely, egy helyen ánizst is láttam a hozzávalók között. Végül Kochpoetin receptjét választottam.
Én most azért döntöttem a pici forma mellett, mert így könnyebb méregetni, nem kell hatalmas táblákat eltördelnem egy-egy kisétkezéshez. Legközelebb azt hiszem kis téglalapokat fogok csinálni zabpehellyel a tetején és egy egész kicsit vastagabbra hagyom a tésztát.
Végülis tetszik a recept, a maga keretei közt nagyszerűen variálható. :)

Hozzávalók:

Előtészta:
  • 100 g tk. rozsliszt (66 g CH)
  • 100 g víz
  • 3 g friss élesztő
Tészta:
  • 70 g tk. búzaliszt (42,77 g CH)
  • 60 g BL112 félfehér kenyérliszt (42,33 g CH)
  • 40 g víz
  • 5 g só
  • 4 g friss élesztő
  • 1-2 tk mindenféle magból, amit szeretünk én szezám-, len- és napraforgó magot használtam és egy pici őrölt köményt

Előző este egy kisebb tálban kanállal keverjük össze az előtészta hozzávalóit. Fedjük le és hagyjuk a konyhapulton másnap reggelig, amikor elkezdjük összeállítani a tésztánkat. Elvileg 16 óra hosszát kell állnia, ez alatt megkel és összeesik, nekünk most így van rá szükségünk.
A tésztához egy nagyobb tálba belemérjük a liszteket, a magvakat és a sót. Kicsit összevegyítjük,  és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe beletesszük az összes előtésztánkat, ráöntjük a vizet és rámorzsoljuk az élesztőt. Kb. 5 perc alatt bedagasztjuk (kicsit ragadni fog) és lefedve két óráig kelesztjük. (Nekem gyúrás közben nagyon sok lisztet felvett, a hozzávalókat már e szerint adtam meg.)
A megkelt tésztát 1-2 mm vastagra nyújtjuk és tetszőleges méretűre, alakúra vágjuk/szaggatjuk. Én most egy 5 cm-es pogácsaszaggatót használtam, majd villával megszurkáltam a korongok tetejét.
Sütőpapíros tepsin 220 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt sülnek készre. Először a szélük felkunkorodik, majd a 4. perc környékén elkezd lelapulni, így kapják meg a végleges formájukat. Ilyet még sose láttam :)


Az elkészült "kenyérkéim" összesen 232 grammot nyomnak így a szénhidráttartalmuk kb. 65,13 g / 100 g.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...