2015. április 29., szerda

Húsvéti fonott kalácsHúsvét óta majdnem minden héten kalácsot sütök. Nekem is meg kellett találnom az igazi receptet, mert az enyém valahogy sosem lett az a gyönyörű, szép magas kalács, amit szerettem volna, pedig annyi mindenkinél láttam, hogy neki sikerült.
A mindent-kikutatok-a-kalácsról-amit-lehet hadművelet során rájöttem, hogy az én kalácsom nem is az a bizonyos húsvéti akar lenni, hanem egy hagyományos tót-kalács, éppen ezért pedig úgy tökéletes, ahogy van. Megjegyzem, mesésen finom, és nekem jóval tovább puha maradt, mint a most következő recept.
Végül Limara kalácsa mellett tettem le a voksom, és nem kellett csalódnom. Már csak a hatos fonás nem akart sikerülni, de most ezzel is meg vagyok elégedve. Csak azt sajnálom, hogy nem készítettem fotót közvetlenül az után, hogy megfontam a kalácsot, mert akkor volt igazán csinos, amikor még nem nyílt így szét a sütés miatt.
Így hát kicsit megkésve, de itt az én Húsvéti kalácsom, amit már elkészítettem édesen és sósan, teljes kiőrlésű búza és tönkölybúza liszttel is. Mindkettő nagyon ízlett, de a búzalisztes nekem sokkal tovább puha maradt és valahogy kicsit ízesebb volt.

Hozzávalók egy 800 grammos kalácshoz:
 • 250 g tk. búzaliszt (152,75 g CH)
 • 150 g graham liszt (90 g CH)
 • 100 g búza finomliszt (70,4 g CH)
 • 10 g sikér
 • 1 mk só
 • 50 g cukornak megfelelő édesítő
 • 1 egész tojás és egy sárgája
 • 200 ml 30 %-os habtejszín
 • 100 ml víz
 • 20 g friss élesztő
 • a tetejére egy egész tojás
Ezek az édes kalács hozzávalói. Én pluszban beletettem még egy fél rúd vanília kikapargatott magjait is, valami mennyei lett a végeredmény.
Ha sós kalácsot szeretnénk, hagyjuk ki az édesítőt, adjunk hozzá pluszban 1 ek vizet és 2 csapott tk sót használjunk.


A liszteket egy nagy tálban keverjük el az édesítővel és a sóval. A közepébe készítsünk mélyedést, ide kerüljön a tojás, a tejszín és a víz, majd morzsoljuk rá az élesztőt. Kb. 10-15 percig dagasszuk, akkor jó, na már egyáltalán nem ragad a kezünkhöz és a tálhoz sem, szép sima felszínű és rugalmas.
Letakarva kb. 30-35 percig szobahőmérsékleten kelesszük. Nem kell a kétszeresére keleszteni, sőt, nekem a tk. búza lisztes kalács ilyenkor szinte semmit nem nőtt.
Ezután egy konyhai mérleggel annyi egyforma darabba vágjuk, ahányas fonással szeretnénk fonni, én hat gombócot csináltam. Mindegyik darabot gömbölyítjük és letakarva 10-15 percig pihentetjük.
A gombócokat megsodorjuk, finoman meghintjük liszttel, a végüket összecsípjük és megfonjuk. A linken található videón a kalács egész elkészítését végignézhetitek, a fonással kapcsolatos rész 14:55-nél kezdődik.  Én például eddig nem tudtam, hogy azért olyan szép magas a kalács közepe, mert amikor megsodorjuk a rudakat, a közepét vastagabbra kell hagyni, mint a két végét.
Fonás után a kalácsot rögtön lekenjük 1 egész tojással. Szobahőmérsékleten újabb 30-40 percet pihentetjük és közben előmelegítjük a sütőt 170 fokra. Ez alatt kell duplájára kelnie.
A megkelt kalácsot újra lekenjük tojással és kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha pirulna a teteje, takarjuk le sütőpapírral.
Rácson hűtsük ki.


A kész kalácsom 809 grammos lett, így a szénhidráttartalma 38,66 g CH / 100 g .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...