2015. február 1., vasárnap

Sárgarépás kenyér



Nem olyan régen láttam egy répás kenyeret az interneten. Felkeltette az érdeklődésemet, se sajnos a receptet nem jegyeztem meg, így muszáj volt egyet kitalálnom magamnak. Ehhez ismét a zürichi kenyérhez nyúltam vissza.
Nem csak szép, de finom is lett! A benne lévő pirított magvak és a répa igazán különleges ízt varázsolnak neki, és még jobban feldobja, hogy mindezek felszeletelve gyönyörűen látszanak a kenyérben (sajnos a lenti fotón nem annyira).

Hozzávalók:
  •  280 g graham liszt (168 g CH)
  • 100 g tk. tönkölybúza liszt (63,5 g CH)
  • 150 g BL 112 félfehér kenyérliszt (105,82 g CH)
  • 20 g búzasikér (2,6 g CH)
  • 1 púpozott tk. só
  • 25 g friss élesztő (2,45 g CH
  • 300 ml langyos víz
  • 1 közepes sárgarépa (120 g - 9,96 g CH)
  • 1-1 csapott ek szezám-, len-, és napraforgó mag
  • a tetejére is különféle magok

A magokat egy serpenyőben szárazon megpirítjuk.
A liszteket egy tálban elvegyítjük a sóval, és a magokkal. Kis mélyedést készítünk a közepébe, ide tesszük a finomra reszelt sárgarépát és ráöntjük az élesztővel elkevert vizet. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle, majd a felületét olajos kézzel átdörzsöljük (ez elhagyható) és meleg helyen letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk, így kiszorítjuk a tésztából a levegőt, majd a széleit aláhajtogatva cipót formázunk belőle. Egy sütőpapírral kibélelt jénai edény felfordított tetejébe tesszük és lefedve kb. fél óráig kelesztjük, közben pedig előmelegítjük a sütőt 230 fokra.
Ha kívül is magos kenyeret szeretnénk, a 2. kelesztési fázis első 15 perce után a kenyér tetejét spricceljük meg vízzel, és szórjuk rá a magvakat. 
Amikor a kenyerünk már teljesen megkelt, egy éles késsel bemetsszük a tetejét és megpermetezzük vízzel, a jénai aljával (amit most fedőként használunk) együtt.
Először harminc percig lefedve sütjük, ekkor fog kialakulni a kérge. Ezután levesszük róla a fedőt és további kb. 10-20 percig sütjük, attól függően, hogy milyen piros kenyeret szeretnénk.
A sütőből kivéve rácson hűtsük ki, és csak ezután szeleteljük fel.


A kész kenyér 951 grammos lett, 352,33 g CH-tartalommal, így 100 grammjában összesen 37,04 g CH van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...