2014. november 29., szombat

Svájci gyökérkenyérSzerintem nem csak a különböző főételekben, vagy levesekben kell a változatosság, hanem a kenyerekben is, ezért ma egy újabb készült, a Pain Paillasse. Nagyon finom, levegős a tésztája, és amilyen különleges kinézete van, annyira meglepő, hogy milyen egyszerű az elkészítése. :)

Hozzávalók:
  • 250 g graham liszt (150 g CH)
  • 100 g zabpehely liszt (68,1 g CH)
  • 150 g félfehér kenyérliszt (105,07 g CH)
  • 400 ml langyos víz
  • 20 g friss élesztő (1,96 g CH)
  • 1-2 ek olíva olaj
  • 2 tk só

A hozzávalókat egy nagy kelesztőtálban egy fakanállal egynemű tésztává keverjük. Az élesztőt sem szükséges elkeverni a vízben, ha elég jól el tudjuk morzsolni. Nem kell dagasztani, csak jól összedolgozni. Letakarva szobahőmérsékleten 3-5 óráig kelesszük. Ha szeretnénk csökkenteni ezt az időt, nyugodtan tehetünk bele kicsit több élesztőt is, mondjuk 25 grammot.
A tésztát borítsuk bőven lisztezett felületre. Ha nagyon ragacsos lenne, forgassuk át a lisztben, hogy tudjunk vele dolgozni, majd osszuk két részre. Mindkét adag tésztát lapogassuk egy kb. 15 x 30 cm-es téglalappá. A hosszabb oldalánál feltekerjük és a két végét ellentétes irányba csavarjuk, ettől kapja a jellegzetes formáját.
A kenyereinket sütőpapíros tepsire tesszük, és kelni hagyjuk, amíg a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az aljába tegyünk egy vízzel töltött edényt párologtatni. A megkelt kenyereket vízzel megpermetezzük és kb. 35 perc alatt ropogósra sütjük.


Az így elkészült két kenyerem összesen 780 grammos, 325,13 g CH-tartalommal. Ez 100 grammra vonatkoztatva 41,68 g CH. Próbáljátok ki! :)

Forrás: ... konyhán innen - kerten túl ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...