2014. október 24., péntek

Kapros-túrós lepény



Itthon vagyok. Küldetés: túrós süti!
Amikor megláttam ezt a receptet, rögtön az jutott eszembe, hogy ezzel fogom majd felavatni a piteformát, amit a születésnapomra kaptam. Sajnos ez már több hónapja volt, de ami késik, nem múlik, végre elkészült. :)
Most sok mindenkinek tartozom köszönettel; legelőször Kun-Szabó Juditnak a receptért, és a hozzájárulásért, hogy közzétehessem. Másodszor Klárikának, akitől a formát kaptam, végül pedig Apának, aki lelkesen segített a fotózásban a mostani borús idő miatti borzasztó fényviszonyok közt. 
Ahogy kisült, Apa már jött is, hogy mikor lehet megkóstolni. Erre azt válaszoltam, hogy amint sikerül normális fotót csinálnom róla (mindig ez a válasz :) ). Ő ebben lelkesen segített, az első szelet volt a jutalma, ami nagyon ízlett neki.
A piteformáról pedig csak annyit, hogy nem is gondoltam volna, hogy ilyen könnyen ki tudom majd venni belőle az egész süteményt. Szinte kicsusszant belőle!

Hozzávalók egy 28 cm-es piteformához (24 szelet):

A tésztához:
  • 100 g tk tönkölybúza liszt (63,9 g CH)
  • 50 g graham liszt (30 g CH)
  • 50 g zabpehelyliszt (34,05 g CH)
  • 50 g búza finomliszt (37,7 g CH)
  • 20 g friss élesztő (1,96 g CH)
  • 150 ml langyos víz
  • 50 ml olvasztott margarin
  • csipet só
  • pici édesítő
A töltelékhez:
  • 500 g túró
  • 2 tojás sárgája
  • csipet só
  • 60 g xilit (36 g CH) / 5 ml folyékony édesítő
  • 20 g zabkorpa (13,62 g CH)
  • 3 tojásfehérje
  •  1 csokor apróra vágott friss kaporlevél
A tetejére:
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek tejföl
  • 1 ek xilit (12 g CH) / kevés folyékony édesítő

A tésztához a liszteket egy csipet sóval és a vízben elkevert élesztővel (az eredeti receptben tej szerepel) jól összegyúrjuk, majd apránként beledolgozzuk a margarint is. Kb. fél óra alatt a duplájára kelesztjük, majd kibéleljük vele a kivajazott-lisztezett formánkat (használhatunk egy 20X30 cm-es tepsit is).
Ismét kelni hagyjuk, közben elkészítjük a túró-tölteléket és a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A túrót áttörjük, ha túl száraz lenne, kevés tejföllel lazítjuk. Jól kikeverjük egy csipet sóval, a tojások sárgájával, 1 ek. zabkorpával és 3 ek. xilittel (én most édesítőszert használtam, hogy egy kicsit csökkentsem a CH-tartalmat), és beleforgatjuk a kaprot is. A tojásfehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, és apránként, vigyázva, hogy ne törjön, beleforgatjuk a túróba. Az egészet a tésztára simítjuk, és mehet a sütőbe.
Kb. 40-45 perc alatt sül készre. Közben 1 ek. tejfölt simára keverünk 1 tojás sárgájával és 1 ek. xilittel, vagy kevés édesítővel. A sütés vége előtt 10-15 perccel egy konyhai ecsettel egyenletesen a túrókrém tetejére simítjuk.
Kihűlés után szeleteljük.


Ha xilittel készítjük el, az egész süteményben 213,65 g CH van, egy szeletben pedig 8,9 g.
Ha édesítőszert használunk, az egész lepényben 181,23 g CH lesz, egy szeletben pedig 7,55 g.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...