2014. szeptember 6., szombat

Zöldborsófőzelék zabpelyhes fasírttal



A múlt heti tejszínes-zöldséges csirkeszárnyak után valahogy magától értetődőnek tűnt, hogy most borsó főzelék készüljön, csak azon kellett gondolkodnom, hogy mi kerüljön mellé az asztalra. Egy reform ételeket gyűjtő facebook csoportban bukkantam a fasírt receptjére, ahol egy kérdésre válaszolva valaki leírta, ő hogyan szokta készíteni. A nevére már nem emlékszem, de ha esetleg ő is olvassa valamikor ezt a bejegyzést, ez úton is köszönöm neki, mert nagyon finom lett. :)

Először a fasírtot készítsük el:
  • 500 g darált sertéshús
  • 100 g apró szemű zabpehely (68,1 g CH)
  • 1 tojás
  • 1 nagy gerezd fokhagyma (7 g - 1,65 g CH)
  • 1 nagy fej vöröshagyma (120 g - 9,96 g CH)
  • bors
  • fűszerpaprika
  • ételízesítő
  • 1 ek olaj


A hagymákat aprítógépben finomra daráljuk, majd minden hozzávalót jó alaposan összegyúrunk. Ha van rá időnk, hagyjuk állni min. fél órát, hogy a zabpehely kicsit megszívhassa magát. Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd nagyon vékonyan megkenjük olajjal. Ezután a masszából nagyobb diónyi gombócokat formázunk és kissé ellapítva a tepsire sorakoztatjuk őket. A tetejüket is megkenjük olajjal.
200 fokos sütőben alufóliával lefedve 45 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, és 150 fokon kb. 10 perc alatt szépen megbarnítjuk őket.

Nekem 18 fasírtom lett, így egy darabban 4,43 g CH van.



Amíg a fasírt sül, összeütjük a főzeléket. Hozzávalók 3 személyre:
  • 400 g zöldborsó (48 g CH)
  • 500 ml víz
  • 1 ek xilit (20 g - 12 g CH)
  • 5 ek tejföl
  • 2 ek tk tönköly liszt (40 g - 25,56 g CH)
  • bors

A borsót egy lábasban fél liter vízzel felengedve feltesszük főni. Beleteszünk egy kanál cukrot, sózzuk, borsozzuk. Miután felfőtt, pár perc alatt puhára főzzük, közben elkészítjük a habarást. Egy kis tálkában a lisztet és a tejfölt csomó mentesre keverjük. Kis adagokban kb. egy evőkanálnyit beledolgozunk a borsó főzővizéből. Erre a hőkiegyenlítés miatt van szükség, hogy ne legyen csomós a főzelékünk. Amikor a borsó már teljesen megpuhult, folyamatos kevergetés mellett vékony sugárban hozzáöntjük a lisztes habarást, és már készen is vagyunk.

Egy tányérra 28,52 g CH jut.


Jó étvágyat hozzá!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...