2014. augusztus 9., szombat

Tejszínes-őszibarackos csirkemell
Egyszer már akartam barackos csirkét sütni, de más készült helyette. Általában ilyenkor sosem kerül sor a mellőzött ételre, de tegnap, amikor megláttam, hogy Apa milyen gyönyörű barackokat hozott fel a kertből, eldöntöttem, hogy mégis kipróbálom. Ő oltotta a fánkat, ezért vannak ilyen hatalmas, fehér húsú barackjaink. Túlzottan büszke vagyok, ha ezt mondom, de mindenki a sajátjára büszke: ilyen finomat máshol még nem ettem.
Amikor megkérdeztem, hogy csináljak-e ilyet, az volt a válasz, hogy csak most jöttem haza, pihenjek. Hát én így pihentem. :) Már régen főzet valami újat.
Korábban már készítettem barackos rakott csirkemellet, mennyei lett, ezért nem gondoltam erről sem, hogy rossz lesz, de kicsit tartottam tőle, hogy a fokhagymát nem a legragyogóbb ötlet beletenni. Végül csak két gerezdet használtam fel, és lágy, enyhén barackos, tejszínes ízt kaptam, igazán kellemes. Na persze látványnak sem utolsó, és Mama, az első kóstoló meg is dicsérte! Ez nagy szó, mert általában furán néz a kezeim közül kikerülő fogásokra. :)

Hozzávalók 7 személyre:
  • 1 csirkemell filé (14 szelet)
  • 7 db őszibarack (előkészítve 1100 g - 99 g CH)
  • 2 gerezd fokhagyma (6 g - 1,18 g CH)
  • ételízesítő
  • bors
  • olíva olaj
  • 200-300 ml főzőtejszín
  • 150 g reszelt trappista

A csirkemellet kisebb, lehetőleg egyforma szeletekre vágjuk, majd ételízesítővel, borssal és az áttört fokhagymával befűszerezzük, és elősütjük. Én ezt mindig a sütőben csinálom, hogy ne kelljen olyan sok olajat használnom, és így nem is piszkolok be annyi edényt. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, meglocsolom pár csepp olajjal, és ráfektetem a hússzeleteket. Őket is meglocsolom egy kicsit, és kevés margarint kockázok rájuk. (Persze akinek kényelmesebb, vagy nem kell annyira figyelnie arra, mit hogyan készít, nyugodtan maradjon a serpenyőnél.) Először fólia alatt sütöm, majd kb. 25 perc után (ez attól függ, hogy vagyok, milyen sütőt használok) leveszem a fóliát. Megfordítom a húsokat, és agy is sülnek pár percig. (Ha nincs időnk, vagy kedvünk egy bonyolultabb ételt készíteni, már ez is tökéletesen megteszi, esetleg használjunk hozzá valamilyen különlegesebb fűszerezést.)
Amíg a húsok sülnek, a barackokat pár percre forró vízbe tesszük, hogy könnyen meghámozhassuk őket. (Érdemesebb magvaváló, keményebb barackokat választani.) Ha egy kicsit kihűltek, kettévágjuk őket, és kivesszük a magjukat.
Ha elkészült a hús, mindegyik szeletre fektetünk egy fél barackot. Meglocsoljuk tejszínnel, reszelt sajttal megszórjuk, és kb. 15 percre visszatesszük a sütőbe. Nem kell rápirítani a sajtot, az is elég, ha éppen csak ráolvad.
Rizzsel, sült burgonyával tálaljuk.


Az étel összesen 100,18 g CH-t tartalmaz, tehát adagonként 14,31 g-ot.

Megjegyzések:
  1. Nem szükséges friss barackot használni, de ha szezonja van, érdemes azzal elkészíteni, mellesleg én még nem találtam diabetikus befőttet, konzervet.
  2. A tejszín elhagyható, anélkül is nagyon finom, de mivel mi nagyon szeretjük, csak akkor maradna ki, ha véletlenül nem lenne itthon és zárva lenne az összes bolt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...