2014. július 2., szerda

Répás pogácsa



Ha egy répás receptre bukkanok, rögtön megragad valamiért. Eddig akármilyen sütiben próbáltam ki, mind isteni lett. Csak édes süteményekben használtam, de ennek a pogácsának nem tudtam ellenállni. Nem is kellett csalódnom, mert eddig ez a legfinomabb, amit sütöttem, erősen elgondolkodtat, hogy kenterbe veri-e a mindenki-kedvence sajtos pogácsát. Az illata isteni, finom omlós, a répától kissé édeskés, de mégis sós rágcsálnivaló. Kiadós és egészséges.
Már találtam is egy újabb nagyon izgalmasnak tűnő ötletet: a céklás-diós pogácsát.

Hozzávalók kb. 66 db-hoz:

  • 300 g tk. tönkölyliszt (191,7 g CH)
  • 200 g búza finomliszt (150,8 g CH)
  • 125 g margarin
  • 250 g reszelt sárgarépa (20 g CH)
  • 1 tojás
  • 1/2 ek só
  • 25 g friss élesztő (2,45 g CH)
  • 200 ml tej (8 g CH)


A liszteket elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a répát, a tojás sárgáját, a sót és a langyos vízben elkevert élszesztőt. (Persze, mint minden kelt tésztába, ebbe is kell egy csipetnyi cukor, de én kihagytam belőle. Mióta diétázom, a magam által készített ételekben még a legkisebb mennyiséget is igyekszem elkerülni. Az élesztős kenyereimre alapozva mertem "kifelejteni" a pogácsából, mert ott is csak el kell keverni a vízben, és már öntjük is a liszthez. Akármilyen furcsának, vagy szokatlannak is tűnhet, nagyon szépen megkelt a tészta.)
Puha tésztát kell kapnunk, de ha szükségesnek érezzük, nyugodtan tehetünk bele még tejet, vagy lisztet (nekem pont jó lett).
Lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra ( és lehetőleg szögletesre) nyújtjuk. Gondolatban függőlegesen három részre osztjuk. Az alsó harmadát felhajtjuk, és ráhajtjuk a felsőt. A két oldalát a tészta közepéig hajtjuk vissza. Letakarjuk, és fél óráig kelni hagyjuk.
Ezt a lépést még kétszer megismételjük.
A következő alkalommal kb. 1-2 cm vastagságúra nyújtjuk, és egy 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire (2 gáztepsit töltött meg) sorakoztatjuk, és a tetejét megkenjük a megmaradt tojásfehérjével.
180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt addig sütjük, amíg a teteje egy kicsit meg nem pirul.



Én csak egy fél adagot csináltam, eredetileg 1 kg lisztből kellett volna készíteni, de még jól is jártam, mert nyújtás közben épphogy elfért a nyújtólapon.
Így a recept összesen 380,95 g CH-t tartalmaz. Mivel nekem 66 pogácsám lett, az darabonként 5,77 g CH.

Sokszor találkozok vele, hogy a répás sütikre furcsán néznek az emberek, de igazán megéri kipróbálni, ahogyan ezt is, mert mennyei finom! :)

Forrás: konyhalál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...