2014. május 6., kedd

Tárkonyos-húsos gombaraguval rakott burgonya



Amióta újratelepítettük a notebookomat, igyekszek minél kevesebb receptet könyvjelzőzni, hogy el is készítsem őket. Már jó régen meg is volt a mai kiszemelt, de végül mégis meghiúsult a tervem, mert nem volt internet. Mégsem akartam egy már megszokott, vagy kipróbált ételt feleleveníteni, így előkaptam a receptfüzetem, amiben egy krumpli alatt sült ragura bukkantam. Azt hiszem, még a korábbi lakótársamról hagyományozódott rám, de jó sokat változtattam rajta, úgyhogy már inkább saját recept. Amíg a répás süti tésztája  a hűtőben pihent, addig pont elkészültem vele, így jó választás volt.
Sajnos, a rakott ételeket egyszerűen nem vagyok képes szépen kiszedni és ez most sem sikerült. Így csak ezt az elég béna képet tudom mellékelni a jénaiban, de annyira elképesztően finom, hogy nem tudtam nem megosztani.

Hozzávalók 4 személyre:
  • 900 g burgonya (180 g CH)
  • 350 g sertés lapocka
  • 400 g csiperke gomba
  • 1 fej vöröshagyma (90 g - 7,74 g CH)
  • 2 gerezd fokhagyma (6 g -1,57 g CH)
  • 2 ek olíva olaj
  • 200 ml főzőtejszín
  • 2 tk őrölt tárkonylevél
  • 1,5 tk őrölt pirospaprika
  • bors
  • 300 g tejföl (12 g CH)
  • 100 g reszelt sajt

A burgonyát egészben megfőzzük.
A felkockázott hagymákat az olajon egy kissé megdinszteljük és hozzáadjuk a felkockázott húst. Megszórjuk a tárkonnyal és a paprikával, majd rövid ideig kis lángon főzzük. Kb. 15-20 perc után hozzáadjuk a gombát és együtt főzzük, amíg a hús meg nem puhul, és kezdi egy kicsit elfőni a levét. Ekkor felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. Pár perc alatt összeforraljuk, már készíthetjük is a hőálló tálunkat.
Jól kivajazzuk, és az aljára fektetünk egy réteg szeletelt főtt burgonyát. Rászedjük a ragu felét, majd lefedjük újabb sor krumplival. Ezt még egyszer megismételjük. A ragu megmaradt levét rámerjük a legfelső réteg burgonyára. A tetejét viszonylag egyenletesen megkenjük tejföllel (a párom mindig a Zott-ra esküszik, és milyen igaza van!) és megszórjuk reszelt sajttal.
Kb. 20-25 percig lefedve sütjük, aztán még 10 percig, hogy a teteje egy kicsit megpiruljon.

A négy adag összesen 201,31 g CH-t tartalmaz, egy adag éppen 50,32 g-ot.
Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...