2014. április 6., vasárnap

Reszelt túrós sütemény



Megint itthon vagyok (vagy inkább végre). Apa egy ideje folyton arról mesél a telefonban, hogy túrót és sajtot készít, ezért kértem, hogy amikor hazajövök csináljon, és majd lesz túrós süti. Hát itt is van, ennél "házibb" már nem is lehetne. Rengeteg ötletet összegyűjtögettem már, alig várom a következőt, ugyanis a túró még nem fogyott el...

Hozzávalók egy 20x30 cm-es formához (24 szelet):

A tésztához:

  • 200 g tk. tönkölyliszt (127,89 g CH)
  • 100 g búza finomliszt (75,4 g CH)
  • 100 g darált dió
  • 250 g margarin
  • 70 g fruktóz (70 g CH)
  • 1 tojás sárgája
  • fél cs./2 tk sütőpor
  • vanília aroma
  • 30 g holland kakaópor (9,72 g CH)

A töltelékhez:
  • 500 g túró
  • 120 g fruktóz (120 g CH)
  • 3 tojás sárgája
  • 1 citrom lereszelt héja
  • vanília aroma
  • 4 tojás fehérje
  • csipetnyi só

A tésztát összegyúrjuk és egy éjszakát a hűtőben pihentetjük. Ha csak aznap érkezünk megcsinálni, nyugodtan betehetjük a fagyasztóba is kb. 20 percre.
Másnap a sütőt előmelegítjük 180 fokra és összeállítjuk a túrókrémet. A tojásfehérje kivételével minden hozzávalót jól kikeverünk, majd a fehérjéket egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük és kisebb adagokban, vigyázva, hogy ne törjön, a masszába forgatjuk. (Én nem bírtam megállni, hogy ne tegyek bele egy kanál kókuszreszeléket, olyan lett tőle, mint a selymes ízű kókuszfagyi, de nyugodtan tehetünk bele aszalt, vagy friss gyümölcsöket, tört diót, vagy mogyorót is.)
A formánkat kibéleljük sütőpapírral, és nagy lyukú reszelőn belereszeljük a tészta egyik felét. Nagyjából elegyengetjük és rásimítjuk a krémet, majd ráreszeljük a tészta másik felét is. A recept szerint 20-25 percig kell sütni, de én 50 percig hagytam bent, nem tudom, ez mennyiben róható fel a sütőnknek.
Kihűlés után szeleteljük.

A süti (a kókusszal együtt) 404,2 g CH-t tartalmaz, ez szeletenként 16,84 g-ot jelent. Jó nagy szeletek. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...