2014. február 21., péntek

Mézes puszedli



Még Karácsonyra szerettem volna mézes puszedlit sütni, és már jó előre kinéztem a receptet is, de amikor arra került a sor, nem volt sehol. Lekerült arról az internetes oldalról, ahol találtam, pedig igazán megtetszett. Amikor ezt megemlítettem a barátnőmnek, Beának, rögtön mondta, hogy az anyukája nagyon finomat sütött, szívesen ideadja a receptjét. Nagyon megörültem neki, és meg is ígértem, hogy feltétlen ki fogom próbálni. Bár az Ünnepek még nagyon távol vannak, de egy szívet melengetően édes süti mindig jól tud esni az embernek. Először azt hittem, hogy több macera lesz vele, de mégsem volt olyan vészes. A díszítést olyan alapanyagokból oldottam meg, amik általában kéznél vannak a konyhámban, és a hozzávalókat is átvariáltam, hogy a végeredmény kevesebb szénhidrátot tartalmazzon, ez már általánossá vált nálam. Remélem ez nem baj, és még egyszer nagyon köszönöm a receptet!! :)

Hozzávalók 40 db-hoz:
  • 50 g méz - intenzívebb mézes íz eléréséhez használjunk többet (40,5 g CH)
  • 60 g margarin
  • 1 L-es tojás
  • 110 g xilit (55 g CH)
  • 1/4 citrom leve és lereszelt héja
  • 50 g darált dió
  • 50 g tk rozsliszt (33 g CH)
  • 100 g tk. tönkölybúza liszt (63,9 g CH)
  • 50 g búza finomliszt (37,7 g CH)
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/2 tk szerecsendió
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg

A mézet felolvasztjuk a margarinnal és hagyjuk langyosra kihűlni. A liszteket és a diót kimérjük egy tálba. Hozzákeverjük a szódabikarbónát a fűszereket és a citromhéjat, aztán magunk mellé készítjük. Használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket is, de ha nincs otthon, a fentiek is tökéletesen megteszik.
A tojást eldolgozzuk a cukorral és a citromlével, majd hozzáadjuk a mézes keveréket. Apránként beleforgatjuk a liszteket is. Egy eléggé ragacsos masszát kapunk, folpackkal, vagy alufóliával letakarva egy éjszakáig (de min. 5 órát) a hűtőben pihentetjük.

Másnap a tésztát lisztezett deszkán egy kicsit átgyúrjuk és négy részre osztjuk. Ezekből vékonyabb rudakat sodrunk, és mindegyiket 10 egyenlő részre vágjuk. Lisztezett kézzel kis golyókat formálunk belőlük, majd a tepsire sorakoztatjuk őket. Sütés közben picit meg fognak nőni, hagyjunk közöttük egy kis távolságot.
220 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt aranysárgára sülnek.



A díszítést mindenki a saját kedve szerint variálhatja, én igyekeztem minél többfélét készíteni. Néhány darabot mandulával a tetején sütöttem meg, majd amíg a konyhapulton hűltek, 50 g étcsokit felolvasztottam 30 g margarinnal. Párat csak becsíkoztam vele, a többit beleforgattam. Némelyik kókuszreszeléket, más pedig egész, vagy tört mandulát kapott a tetejére, de maradt olyan is, amit csak csokisan hagytam.
A receptben ez az ötlet tetszett a legjobban: A puszedliket sütés előtt megforgatjuk 1 kk. tejszín és 1 tojás keverékében, majd mandulapehelybe mártjuk.

A recept összesen 230,1 g szénhidrátot tartalmaz, így egy kis puszedli díszítés nélkül 5,75 g-ot.
Akinek nem kell így számolgatnia, és szereti, ha egy kicsit édesebb a sütemény, nyugodtan keverjen a tésztába még egy nagy kanál mézet, mert én kispóroltam belőle. :)

Még egyszer nagyon köszönöm a receptet, remélem sikerül vele egy kis örömet csalnom vele holnap valaki arcára! :)

2 megjegyzés:

  1. Kipróbálom majd. :) Formákat szaggatni lehet belőle?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, elég ragacsos a tészta, úgyhogy nagyon ügyesnek kell lenni hozzá, én inkább ezt a puszedli formát ajánlanám hozzá. A múlt hétvégén megpróbálkoztam vele, de végül inkább összegyúrtam a tésztát és maradtam a puszedlinél. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...