2014. február 2., vasárnap

Citromos bounty-muffin



Nem szoktam ilyen gyakran sütni, de a tegnapi ishler után megmaradt tojásfehérjéket sajnáltam volna kidobni. Általában csak 1-2 fehérje, vagy sárgája marad meg, amiből másnap egy kicsit feltuningolva rántottát készítek, de négy fehérjéből ez nem tűnt nagyon vonzónak. Tudtam, hogy ha én nem kezdek vele valamit, akkor a kuka lesz a sorsa, ezért, miután felkeltem, gyorsan kerestem egy receptet, amit egyszerűen össze tudok dobni. Így elfogyott nemcsak a fehérje, de még a csoki is, mert tegnap biztos, ami biztos, 100 g-ot olvasztottam fel, amiből jó sok kimaradt, pedig bőségesen kapott a tetejére minden süti.
A citrom nagyon érdekes, kissé pikáns ízt adott neki, nem gondoltam, hogy így megbolondítja, de nagyon passzol hozzá.

Hozzávalók 12 db-hoz:
  • 4 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 80 g nyírfacukor, ebből 20 g házi vaníliás (48 g CH)
  • 50 g tk tönkölybúza liszt (31,92 g CH)
  • 50 g darált dió 
  • 100 g kókuszreszelék 
  • 1 cs sütőpor
  • fél citrom héja és leve
  • 70 g olvasztott margarin
a díszítéshez:
  • kb. 30 g 74 % kakaótartalmú étcsokoládé (9,6 g CH)
  • 15 g margarin
  • kókuszreszelék

A margarint megolvasztjuk, aztán a lisztet, a diót és a kókuszt egy tálban összekeverjük a sütőporral és magunk mellé készítjük.
A tojásfehérjéből egy csipetnyi sóval kemény habot verünk. Amikor már majdnem kész, apránként belekeverjük a cukrot. Széles mozdulatokkal kisebb adagokban beleforgatjuk a lisztes keveréket, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. Belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét és hozzáöntjük a már megolvasztott és kissé kihűlt margarint.
Ha jól elkevertük, a muffinpapírral kibélelt formába adagoljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. A teteje egy kicsit megpirul, szerintem így nagyon guszta, de tűpróbát is érdemes végezni.
Amíg egy kicsit hűlnek a muffinok, elkészítjük a mázat. Úgy saccolom, nekem kb. 20 g csokiból készült mázam maradt tegnapról. Ez 9 muffinra volt elég, ezért írtam a receptben 30-at, az már biztosan elég lesz, de persze a máz el is hagyható, ha nem szeretnénk fáradozni vele.
A csokoládét a margarinnal vízgőz felett megolvasztjuk és egy krémkenő kés segítségével elsimítjuk a sütik tetején. Megszórjuk kókuszreszelékkel és már fogyaszthatjuk is.


Szerintem mindig van abban valami báj, ha úgy esszük, hogy a csoki még meleg a tetején és jó ragacsosak leszünk tőle. :) Sokkal finomabb. :)

A recept 30 g csokival összesen 89,52 g CH-t tartalmaz, darabonként 7,46 g-ot. Most nagyon ügyes voltam. :)
Nem számoltam viszont a citromlével, mert nem mértem meg, mennyi volt pontosan.

Forrás: nosalty.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...