2014. január 27., hétfő

Pikáns lekváros répatorta



A répa legalább annyira belopta magát a szívembe, mint a kókusz, muszáj újra és újra kipróbálnom egy-egy receptben. Egy kicsit aggódok is most emiatt, mert nem magamnak sütöttem, névnapi tortának szánom. Talán azért is tulajdonítok ennek a kis sütinek akkora jelentőséget, mert már december óta elterveztem, hogy megsütöm, de akkor sajnos nem volt rá időm és csak erre tartogattam az otthonról elhozott, utolsó üveg megmaradt szilvalekvárt, amit Apa csinált a nyáron.
Nagyon sokáig kérleltem, hogy főzzünk valamilyen lekvárt, mert én nagyon szeretem, csakúgy mint a befőtteket, savanyúságot, és miért ne csinálhatnánk diabetikus változatot is, ha a hagyományosból minden évben rengeteg készül? Előkészítettem a gyümölcsöt és az üvegeket, Apának már csak a főzésre maradt gondja. Később csinált almát és barackot is, de a szilva azért lett egy kicsit különleges, mert nincs benne semmi tartósítószer, vagy cukor, édesítő, csak szilva, ezért olyan büszke rá Apa.
Ezért olyan különleges most ez a süti, mert az új kedvencből, répából, és az utolsó üveg "kincsből" készült, nem utolsó sorban a tortaformámban, amit szintén nagyon megszerettem. Csak azt sajnálom, hogy nem lett kicsit magasabb.
Boldog névnapot! :)

Hozzávalók egy 23 cm-es formához:
  • 125 g tk. tönkölybúza liszt (79,875 g CH)
  • 50 g zabkorpa (34,24 g CH)
  • 50 g darált dió
  • 20 g xilit (10 g CH)
  • 1 tk sütőpor
  • 100 g margarin
  • 100 g reszelt sárgarépa (8 g CH)
  • fél narancs lereszelt héja
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 150 g szilva lekvár (30,6 g CH)

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a zabkorpát, a diót, a cukrot, a fahéjat és a sütőport, majd jól morzsoljuk el a margarinnal.
Reszeljük bele a répát és a narancshéjat, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk tésztává. Két részre osztjuk és lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy pontosan kibélelhessük vele a tortaformát. Vigyázzunk vele, mert elég vékonyra kell nyújtani ahhoz, hogy könnyen elszakadjon.
A tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, majd ráigazítjuk az egyik tésztalapot. Megkenjük lekvárral és óvatosan a tetejére helyezzük a másik lapot is.
190 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
Kihűlés után szeleteljük. Jól zárható dobozban még 3-4 napig puha marad.


Összesen 161,715 g CH-t tartalmaz, 12 szeletre vágva szeletenként 13,47 g-ot.

Megjegyzés: Nyugodtan használhatunk más kissé savanykás lekvárt is a szilva helyett.

Forrás: apróséf.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...