2013. július 27., szombat

Töltött cukkini



Keresztapáék csodálatos (most egyáltalán nem túlzok) kertjéből annyi zöldséget kaptam, hogy most nem győzök főzni, nehogy rám maradjon valami, nem szeretném, ha bármi is megromlana. Finomabbnál finomabb paprika és uborka kerül a reggeli mellé, petrezselyemzöldet szárítok, amellett, hogy persze minden ételbe frisset is rakok, kovászos uborka pihen a hűtőben, és egy nagy halom krumpli a szekrény tetején (biztos vagyok venne, hogy kifelejtettem valamit a felsorolásból). Tegnap zöldségleves készült, ma pedig rögtön munkából hazajövet ez a töltött cukkini. A recept egyszerű: beleraktam mindent, amit otthonról kaptam, a darált hústól, a csípős paprikáig.
A sok rám szabadult friss zöldség miatt tegnap óta csak főzök és főzök, pár napig már nem kellesz a konyhaművészetemet fitogtatnom, az biztos. Csak győzzek mindent megenni.

Hozzávalók:
  • 1 kivájt belsejű cukkini (720 g - 38,16 g CH)
  • 1 közepes fej vöröshagyma fele (40 g - 3,32 g CH)
  • 1 nagy gerezd fokhagyma (5 g - 1,31 g CH)
  • 1 szép nagy paradicsom (140 g - 5,6 g CH)
  • 350 g darált hús
  • 2 szép nagy fejű gomba (110 g - 3,3 g CH)
  • 2 közepes sárgarépa (230 g - 18,4 g CH)
  • 2 kisebb zölsdég (30 g - 1,8 g CH)
  • 2 paprika (90 g - 2,7 g CH)
  • 2 ek olívaolaj
  • só, bors
  • kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, friss petrezselyemzöld
  • 50 g reszelt trappista sajt (1 g CH)

Az apróra vágott hagymát az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, és addig főzzük, míg jól össze nem esik. Keverhetünk hozzá sűrített paradicsomot is, ha intenzívebb ízt akarunk.
Hozzáadjuk a darált húst is, sózzuk borsozzuk. Ha már engedett egy pici levet, jöhet rá a kockára vágott gomba, répa és zöldség. A gomba miatt még megborsozhatjuk egy kicsit. Amikor már a répa is megpuhult egy picit, hozzáadjuk a paprikát is. Én ebbe egy nagyon pici erőset is csempésztem. Azért csak most adtam hozzá, mert nem akartam, hogy teljesen összeessen. Arra is figyeltem, hogy a répa se legyen túl puha. Mikor már tényleg majdnem kész, hozzáadjuk a zöldfűszereket is.
Ekkor begyújtjuk a sütőt, hogy egy kicsit felmelegedjen. A cukkinit megkenjük egy leheletnyi olajjal és már most betesszük. Ez nem több pár percnél.
Az elkészült zöldséges, húsos ragut a cukkinibe kanalazzuk, de a levét nem szedjük rá. Megszórjuk a sajttal, és körülbelül 15 perc alatt közepes lángon addig sütjük, míg a sajt egy kicsit megpirul.

A ragunak körülbelül a harmada megmaradt, úgyhogy ezt használhatjuk más ételekhez, én például makarónit tervezek készíteni belőle, miután "feldobtam" kicsit. Ha nem szeretnénk, hogy megmaradjon, érdemesebb két kisebb, vagy egy nagyobb cukkinivel dolgozni (az enyém kb. 28 x 7 cm-es volt).

Körülbelül két óra után a konyhában elkészült ez a nagy halom étel (mintha nem is csak magamra főztem volna):


A paradicsom, a paprika, a gomba és a sajt mennyisége összesen 390 g. Mivel én négy adaggal számolok, és ezek szénhidráttartalmával nem kell számolni, ha egyszerre 100 g-nál kevesebbet fogyasztunk belőlük, őket kihagyom az eredményből.
A ragu szénhidráttartalma így 24,83 g. Ennek a kétharmada 16,55 g. A cukkinivel együtt 54,71 g.
Ha mindent jól számoltam, akkor az étel így adagonként 13,68 g CH-t tartalmaz, bátran ehetünk hozzá egy kis köretet is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...