2013. június 30., vasárnap

Körtés, túrós pite




Azzal, hogy nyárra kiköltöznek a lakótársaim, a konyha felszereltsége is igencsak lecsökken. A legutóbb is nagyon bravúros volt, amikor a réteslapot kávéskanállal kentem meg, most pedig a citromhéjat "reszeltem" kés segítségével. Egyáltalán nem hagy kívánnivalót maga után.
Nagy fejtörést okozott, hogy mit süssek, mert már van négy-öt receptem, amit nagyon meg szeretnék csinálni, de mindegyikhez szükség van valamire, ami nem maradt itt. Ő azért győzött, mert végül úgy döntöttem, hogy habverőt igazán kérhetek kölcsön, ha már egyszer ennyire meg akarom sütni. Általában ritkán sütök, de akkor valami olyat ami vagy az elkészítés, vagy az alapanyagok beszerzése miatt egy kicsit körülményes. Erre a süteményre ez igazán ráillik, hisz nem is piteformában készült, hanem tortaformában, de ezt ki mondaná meg róla? Annyira  jó, hogy öröm használni, persze ez sem az enyém, de nagyon örülök neki, köszönöm Szilvi!

Hozzávalók egy 23 cm-es formához (12 szelet):

  Tészta:
  • 100 g tk. búzaliszt (61,1 g CH)
  • 75 g őrölt zabpehely (45 g CH)
  • 25 g búza finomliszt (17,6 g CH)
  • 150 g margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 55 g xilit (33 g CH)
  • 15 g kakaópor (2,1 g CH)
Töltelék:
  • 3 tojás
  • 50 g margarin
  • 50 g xilit (30 g CH)
  • 500 g túró
  • 1 citrom lereszelt héja
  • vanília aroma
  • 2 körte (ebből 145 g-ot használtam fel - 17,4 g CH)

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Ha túl száraznak találjuk, adjunk hozzá 1 ek tejfölt. Nyújtsuk ki és béleljünk ki vele egy piteformát. Ha tortaformát használunk, akkor is figyeljünk rá, hogy elég magas peremet hagyjunk a tölteléknek. Nekem ebből a tésztából valahogy mindig rengeteg kimarad. Ilyenkor a megmaradt részből olyan vékony kört nyújtok, amilyet csak tudok és ráigazítom a már a formában várakozó tésztára.
A töltelékhez a tojások sárgáját kikeverjük a xilittel és a margarinnal. Apránként hozzáadjuk az áttört túrót és a citromhéjat. A tojásfehérjét a vaníliaaromával kemény habbá verjük, majd egy fakanál segítségével széles mozdulatokkal, vigyázva, hogy ne törjük össze, beleforgatjuk a túrós krémbe. A  kész masszát a tésztára simítjuk.
A körtét meghámozzuk, eltávolítjuk a magját és 8-8 cikkre vágjuk. Lefelé fordítva 12-t a krémre fektetünk.
160 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor a túró széle már szilárd, de a közepe még remeg.
Kihűlés után szeleteljük.



A pite így elkészítve nem túlzottan édes, aki intenzívebb ízt szeretne, használjon több cukrot, édesítőt. Az egész sütemény összesen 206,2 g CH-t tartalmaz, egy szelet 17,18 g-ot. 

Forrás: sütigyár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...