2013. május 2., csütörtök

Tükörtojás paradicsommalHosszú távú célom, hogy megszeretem a paradicsomot. Tudom, hogy egészséges, de sokáig még az illatát sem tudtam elviselni. Mindig megkaptam otthon, hogy kiskoromban bezzeg még mocskosan is megettem a kertben, annyira szerettem. Ha nem akartam volna elhinni, akkor is muszáj lett volna, mert még egy nagyon aranyos fénykép is készült az egyik ilyen alkalom során. Pedig még rosszul is lettem, amikor a menzán meg kellett ennem a paradicsomlevest.
Ez elég furán hangzik így. Először csak keveset tettem belőle egy-egy ételbe, aztán egyre többet, de azt hiszem ezzel az étellel már igen jó útra léptem. Még nem akartam most elkészíteni, de olyan szép paradicsomok voltak a piacon, hogy nem hagyhattam ott őket.
Szerintem egy könnyű vacsorának a legideálisabb, mert elég sokáig tart, amíg megsül, így a reggeli kilőve (legalábbis nálam) és elég laktató is. Gondolkodtam rajta, hogy húshoz is lehetne köret, vagy főzhetnék hozzá tésztát, amit összekevernék a tejfölös szósszal ebédre. Mindkettő jól hangzik, talán egyszer sort kerítek rájuk. Így egy embernek elég csak egy paradicsom, de én most egyszerre megettem az egészet, nagyon laktató, az biztos. :)

Hozzávalók:
  • 200 g paradicsom (8g CH)
  • 2 tojás
  • 50 g tejföl
  • szerecsendió
  • édesítőszer
  • 5 g margarin
A paradicsomokat megmossuk, és egy éles késsel levágjuk a tetejüket. A belsejüket kivájjuk, és kivajazott tűzálló tálba helyezzük őket. Mindegyikbe ütünk egy-egy tojást. A paradicsom kivájt belsejét tejföllel összekeverjük. Kevés szerecsendióval, egy csipet sóval és egy teáskanál cukornak megfelelő édesítőszerrel (nálam 8 csepp Huxol) ízesítjük, majd a paradicsomok alá öntjük.
Sütőben addig sütjük, amíg a tojásfehérje meg nem keményedik. Nekem ez összesen 40 perc volt, 15 percig nagy lángon, amíg a sütő bemelegedett, majd lejjebb vettem a hőfokot és hagytam, hogy lassan elkészüljön.
Melegen fogyasztjuk.


Így az étel összesen 8 g CH-t tartalmaz a tejfölt nem számolva, de ha figyelembe vesszük, hogy a paradicsommal 10 dkg-ig szintén nem kell számolnunk, akkor csak 4 g-ot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...